Teveel nadelen bij drugs- en andere verslavingen

Vernieuwende aanpak

25 april 2019 informatiebron: www.trimbos.nl

Een onderzoek- en ontwikkeltraject moet niet-gebruik van drugs gaan stimuleren en het moment van het eerste gebruik uitstellen of voorkomen. Daarmee sluit het Trimbos-instituut aan bij de wens van het ministerie van Volksgezondheid om tot een vernieuwende aanpak te komen om te voorkomen dat jongeren beginnen met drugsgebruik.

In de onlangs verschenen drugsbeleidbrief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer, omschrijft het ministerie op welke manieren ze het drugsgebruik in Nederland verder wil terugdringen. Eén van de genoemde manieren is 'een vernieuwende aanpak om te voorkomen dat jongeren beginnen met drugsgebruik.'

In dat kader zijn we gestart met een onderzoek- en ontwikkeltraject. Het doel is het niet-gebruik van drugs te stimuleren en het moment van het eerste gebruik uit te stellen of te voorkomen.

Vooronderzoek

De eerste stap is om erachter te komen welke factoren samenhangen met het niet-gebruiken van drugs en met (de verleiding tot) het eerste gebruik van drugs. Daarom voeren we op dit moment een vooronderzoek uit dat bestaat uit een literatuurverkenning.

Na deze verkenning speelt informatie vanuit de doelgroep, van jongeren mét en zonder eerste gebruikservaring met drugs, een belangrijke rol om erachter te komen welke factoren beslissend zijn bij (niet) beginnen met drugsgebruik.

Zo worden op dit moment jongeren die geen drugs gebruiken maar die wél in aanraking komen met drugs tijdens het uitgaan opgeroepen om hun ervaring te delen. Daarnaast raadplegen we experts op het gebied van drugspreventie.

Voor verdere informatie: www.trimbos.nl

Kabinet wil verbod

Kabinet wil verbod op designerdrugs en ook op grondstoffen ervan

 

Informatie bron: MSN Nieuws / RTL Nieuws / ANP
 
Designerdrugs moeten verboden worden. Daarvoor is een wetsvoorstel in de maak. Designerdrugs zijn drugs die in een laboratorium in elkaar worden geknutseld.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid  wil niet alleen bepaalde drugs verbieden, maar ook groepen van stoffen die daarvoor als grondstof worden gebruikt. Zo kan in één keer een hele groep designerdrugs worden verboden, ongeacht de samenstelling.

Samenstelling steeds veranderen

"Daardoor hoeven we niet meer achter de feiten aan te hollen", zegt Blokhuis in De Telegraaf. "De markt was ons steeds te snel af. Zodra we er eentje op de lijst van verboden stoffen hadden gezet, werd de samenstelling ietsjes veranderd en was het niet langer illegaal."

Drugsgebruik neemt in Nederland nog steeds toe. Zo gebruikte 2,7 procent van de volwassenen in 2017 xtc, tegenover 1,9 procent in 2015. Onwenselijk en riskant, vindt Blokhuis, die vol wil gaan inzetten op preventie. Daarbij krijgt drugsgebruik op de werkvloer extra aandacht.

Dinsdagdip

Hij wijst op het verschijnsel 'dinsdagdip': "Werknemers die in het weekend xtc hebben gebruikt, hebben daar last van. Op maandag gaat het vaak nog wel, maar op dinsdag krijgen ze de terugslag en zijn ze brak. (..) Werkgevers hebben daaronder te lijden."

Blokhuis wil ook de voorlichting aan jongeren over verdovende middelen vernieuwen en uitbreiden. Het Trimbos-instituut gaat daarom bekijken wat de beste manier is om jongeren van drugsgebruik af te houden.

Trimbos: ervaringen delen

"Het doel is het niet-gebruik van drugs te stimuleren en het moment van het eerste gebruik uit te stellen of te voorkomen'', meldt het Trimbos-instituut, het kenniscentrum voor verslavingszorg.

Daarvoor willen de onderzoekers eerst achterhalen welke factoren samenhangen met het niet gebruiken van drugs en met de verleiding tot het eerste gebruik van drugs.

Het Trimbos roept jongeren op om hun ervaringen met verdovende middelen in het uitgaansleven te delen. Zo worden jongeren gezocht die zelf niet gebruiken, maar kunnen vertellen over bijvoorbeeld vrienden die dat wel doen.

Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE