Urgent wijk berichten

Politie plukt drugs gebruikers van straat

Politie plukt druggebruikers van straat in Weimarstraat

De Weimarstraat in het Haagse Valkenboskwartier was vanavond het toneel van een handhavingsactie van politie Segbroek. Binnen een mum van tijd werden meerdere druggebruikers van de weg gehaald.

Redactie AD Den Haag 26-03-19, 22:44 Laatste update: 22:47

De verkeerscontrole duurde amper drie kwartier, maar in die korte tijd was de actie volgens de politie al zeer vruchtbaar te noemen. Er werden in totaal zeventig personenauto’s en twintig snor- en bromfietsen gecontroleerd. Van de bestuurders verkeerde er één onder invloed van alcohol, twee personen testten positief op THC (de werkzame stof in wiet) en iemand had naast THC ook cocaïne gebruikt. Daarnaast reed een persoon zonder rijbewijs en kon een ander geen identificatiebewijs tonen.

De Weimarstraat staat bekend om het drukke verkeer en de vele coffeeshops. Vorige week pleitte GroenLinks in Den Haag om coffeeshops te verplaatsen en beter te verspreiden over de stad.

 

coffeeshops onevenredig verdeeld over de stad!

Coffeeshops in Den Haag onevenredig verdeeld over de stad

CoffeeshopsDe coffeeshops in Den Haag moeten beter over de wijken worden verspreid. Dat vindt GroenLinks. De partij pleitte gisteren, tijdens een vergadering over het integraal veiligheidsplan, voor verplaatsing van een aantal coffeeshops. Deze zitten nu in clusters bij elkaar, zoals in het Valkenbos- en Zeeheldenkwartier. 

coffeeshops moeten beter verspreid worden!

Coffeeshops moeten beter verspreid worden over de stad

CommentaarIn deze rubriek schrijft Axel Veldhuijzen, chef van AD Haagsche Courant, een commentaar op het actuele nieuws. Deze week over coffeeshops.

Overleden man in Weimarstraat - illegale bewoning?

Volgens de kapper gaat het om een Poolse man van halverwege de 30. Hij zou in een ruimte achter en boven de kapsalon hebben geslapen. ,,Ik verhuurde het niet. Hij mocht daar van mij slapen als hij geen problemen veroorzaakte. Als hij werkte en geld had, dan gaf hij me wat. Als hij geen geld had, hoefde hij ook niet betalen."

NB: Bij Du Chatenier Vastgoed, eigenaar van het pand, is het nieuws hard aangekomen……..

Een ruimte in het pand van de eigenaar Du Chatenier werd dus onderverhuurd door de kapper beneden. En zo zijn er vele panden in de omgeving die illegaal onderverhuurd.worden en/of langer dan drie maanden mensen (door huurders) laten slapen tegen een vergoeding.

Gevolg: spookbewoningen en geen greep meer hebben op het aantal en wie er precies wonen in dit soort panden. Er moet toch meer handhaving en controlerende diensten in het leven worden geroepen. Zo gaat het totaal mis in de Haagse panden met name in de oude verdichte wijken. Wanneer worden we wakker?
Hieronder het persbericht
Overleden man in Weimarstraat gevonden door kapper

De overleden man, die gisteren in een pand aan de Weimarstraat werd aangetroffen na een melding koolmonoxide, werd gevonden door de eigenaar van de ondergelegen kapsalon. Reis Kosedag vond het slachtoffer nadat twee vrienden van hem poolshoogte kwamen nemen.

Zaterdag Live, 2 februari - Columnist: Henny van der Most

RTV Discus Radio en Televisie. Henny van der Most

Overlast Weimarstraat
Overlast in een winkelstraat, in een wijk of stadsdeel, we zien het door de hele stad terug.
Het is van alle steden en alle tijden. En we laten het best een lange tijd toe. Tot het moment, dat de buurt het zat is of tot een heftig incident gebeurt dat een grote maatschappelijke impact heeft. Dan worden we wakker en ondernemen actie op die straat, die buurt of dat stadsdeel.
Gemeenteraad, Handhaving, Veiligheidsdriehoek, Welzijn en wie er ook maar belang bij heeft
springt er bovenop. We steken veel geld in de gebiedsgerichte aanpak zoals we dit noemen.
Gek genoeg heeft al die inspanning hooguit een korte termijn effect. De grootste overlast wordt aangepakt, de handhaving opgevoerd en er wordt geld in een wijk gepompt om
leefomstandigheden in een wijk te verbeteren.
Het wordt tijdelijk rustiger op straat en men valt weer in slaap.
Het probleem zit alleen niet aan de oppervlakte maar veel dieper in de wijk. Splitsing van
woningen van pand naar appartement en van appartement naar kamerbewoning is er één van.
Hier zit een aanzuigende werking van bewoners, die weinig met de wijk hebben en worden
concentraties van overbewoning gecreëerd. De huisjesmelkers zijn gearriveerd en buurten
dreigen te verloederen.
Het aanbod van winkels in een winkelstraat is er ook één. Door o.a. de groei van de online
handel, gaan steeds meer reguliere winkels dicht; ervoor in de plaats komt vaak een éénzijdig aanbod van front bedrijven. Bedrijven, die aan de voorkant een legitiem product verkopen en waar aan de achterkant allerlei illegale praktijken welig tieren. Hiermee is georganiseerde misdaad in een wijk geïntroduceerd en dat is een andere tak van sport als het om handhaving gaat. De leefomstandigheden in de wijk en het economisch niveau van de bewoners maken ook deel uit van een heel stelsel van factoren, die een wijk de ene of de andere kant op kunnen doen kantelen.
En ja, er worden Veiligheidsagenda’s en een integraal veiligheidsbeleid opgesteld en uitgevoerd en toch blijf je als burger een aantal terugkerende symptomen zien.
-Het waterbed effect, waarbij zodra een gebiedsgerichte aanpak in de ene wijk wordt ingezet, de overlast zich met de snelheid van het licht naar de volgende wijk verplaatst.
-Het gevoel, dat je als burger hebt dat de “kleine jongens” worden gepakt en de “grote jongens” buiten schot blijven.
-Het gevoel, dat alle aanpak het plakken van pleisters is en het grote onderliggende probleem niet oplost waardoor telkens weer dezelfde problematiek de kop opsteekt.
-Het is het Medusa effect, hak er 1 kop af en er groeien er 2 terug.

Overlast, het is en blijft een dilemma, we willen leven op straat, gezelligheid, een goed
bezochte, levendige hoofdwinkelstraat in de wijk. Zo’n straat is natuurlijk ook aantrekkelijk voor iedereen met minder goede bedoelingen en ontstane problemen spreiden zich uit over de wijk.
Een leefbaar evenwicht is moeilijk te vonden. Een winkelstraat manager kan hier een heel klein stukje in de puzzel zijn en er is veel meer nodig.
Er wordt al veel gedaan, heel veel mensen doen hun stinkende best om Den Haag een prettige stad te houden, samenwerking wordt steeds beter en toch missen we binnen alle aanpak een cruciale factor om een doorbraak te bewerkstelligen. Dat ei van Columbus hebben we jammer genoeg nog niet gevonden, ik denk wel dat we op de goede weg zijn.
Er is een ding, waarvan ik weet dat het niet helpt: Politici, die incident-gestuurd reageren. Er wordt zo vaak lawaai gemaakt in de raadzaal over een klein stukje van het integraal
veiligheidsbeleid, dat dit het effect heeft van versnippering van beleid. Natuurlijk als politicus scoor je hoog bij de kiezer als je zijn probleem aanpakt, even. Als politicus scoor je bij je doelgroep als je hun stokpaardje berijdt. En gezien de ingewikkeldheid van de
totaalproblematiek is het geen verstandige actie je te richten op 1 incident (een steekpartij bv)1 onderdeel van de misdaad (prostitutie bv) of 1 wijk (valkenbos)
Misdaad, zeker de georganiseerde, bestrijkt alle terreinen van illegaliteit, is verweven in onze stad. De aanpak moet net zo veelzijdig zijn en versnippering van deze aanpak door incident gestuurde reacties of beleid is geen goed idee.

En overlast? dat is een symptoom van een onderliggend probleem.
Goed beleid pakt het probleem aan niet het symptoom.

Zorgen over de Weimarstraat

Zorgen over ‘criminele’ Weimarstraat: “Dealers rijden af en aan”

Informatiebron: Den Haag Centraal

26-01-2019 11:52 Door

Drugscriminaliteit drukt haar stempel op de Weimarstraat en de omliggende buurt, waarschuwen bewoners. Ook de Haagse politiek maakt zich zorgen over ondermijning in de levensader van Regentes-Valkenbos. “De dealers rijden af en aan.”

Mafuganova maakt zich samen met andere buurtbewoners druk over de ondermijnende criminaliteit in de Weimarstraat die zich als een olievlek verspreidt over de omliggende straten. “De dealers scheuren met hun auto’s door de straten".

Om nog maar te zwijgen van de agressie, jointwalmen en louche praktijken in winkels en horeca.

Jongeren hangen in de portieken van de omliggende straten, waar ze herrie maken en vuilnis achterlaten.

Misdaadanalyse

De bewoners staan niet alleen met hun zorgen en frustraties. Regentes-Valkenbos heeft te maken met ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld, signaleert ook de gemeente. Samen met de Hoefkade en de Scheveningse haven is de wijk de derde locatie in de stad waarvoor de gemeente een ‘integrale gebiedsgerichte aanpak’ ontwikkelt om ondermijning tegen te gaan.

Twee jaar geleden maakte een expertisecentrum daarom een misdaadanalyse van de buurt. Daarbij trof het ‘tien concrete cases van georganiseerde ondermijnende criminaliteit’ aan, aldus het jaarverslag. De uitkomst van die analyse is niet openbaar.

Over de urgentie van de situatie rond de Weimarstraat bestaat weinig twijfel. Op initiatief van buurtbewoners, en dankzij de volharding van Mafuganova, roert ook de gemeenteraad zich.

Schriftelijke vragen

Vorige week stelden vier partijen van links tot rechts schriftelijke vragen over de overlast en criminaliteit in de Weimarstraat. Later volgden CDA, Groep de Mos en D66 met uitingen van zorg. “Met handhaving alleen lukt het niet,” stelt VVD-raadslid Ayşe Yilmaz. “Een winkelstraat moet ten goede komen aan de buurt en niet een bron van overlast zijn.”

Voor verdere inforatie Zie DHC

 

 

Politiek slaat alarm over Weimarstraat

Politiek slaat alarm over Weimarstraat

wo 23 jan 2019, 16:03 Informatiebron De posthoorn.nl
 

Na de steekpartij met dodelijke afloop in de Weimarstraat, slaan vier Haagse politieke partijen alarm. ChristenUnie/SGP, VVD, GroenLinks en PvdA vinden dat de straat de laatste tijd onveiliger is geworden en de overlast enorm is toegenomen. Om het tij te keren is er meer nodig dan toezicht en handhaving, zo stellen zij.

Den Haag - Rond scheurende auto's en drugsgebruik in portieken; het is aan de orde van de dag in en rondom de Weimarstraat. Maar ook het geweld neemt toe. Zo zijn er regelmatig vechtpartijen en was er afgelopen zomer al een steekpartij in de Weimarstraat, Ook erd de buurt in mei opgeschrikt door een schietpartij in de nabijgelegen Newtonstraat. Afgelopen week was er nieuw dieptepunt; een steekpartij met dodelijke afloop. Bewoners sloegen al eerder bij de gemeenteraad alarm over de onveiligheid in en verloedering van hun buurt.

Geschrokken

Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP), Ayse Yilmaz (VVD), Arjen Kapteijns (GroenLinks) en Janneke Holman (PvdA) zijn geschrokken van de verhalen van bewoners en roepen het college op tot actie. "Als je de bewoners hoort, wordt één ding duidelijk: dit zijn geen incidenten meer. Deze buurt staat op een kantelpunt. Met meer toezicht en handhaving gaan we het tij niet keren. Met de bewoners vragen wij daarom om ander beleid."

Janneke Holman (PvdA) woont zelf bij de Weimarstraat en kent de problemen: "Het rommelt al langer in de Weimarstraat, daarom is er de afgelopen jaren meer handhaving gekomen. Nu zien we dat dit ervoor heeft gezorgd dat de overlast zich heeft verplaatst naar omliggende straten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het tijd om stevig in te grijpen om de buurt leefbaar te houden."
Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) denkt dan bijvoorbeeld aan betere branchering in het gebied: "Je ziet hier veel overlast doordat veel dezelfde winkeltjes tot 's avonds laat open zijn. Dat zorgt voor rond scheurende auto's en motoren in de avonduren en nachtelijk kabaal op straat. Als je strikter bent op wie een vergunning krijgt en wie niet, kan je dit soort problemen voorkomen. Een goede eerste stap zou het aanstellen van een winkelstraatmanager zijn die echt iets te vertellen krijgt." Ayse Yilmaz (VVD) vult aan. "De overconcentratie aan coffeeshops werkt hier zeker niet aan mee. Het is duidelijk dat er een integrale oplossing moet komen. Het kan niet zo zijn dat zo'n mooie buurt hierdoor ten onder gaat."

Beleid

De vier partijen vinden dat er nieuw beleid moet komen om ervoor te zorgen dat de Weimarstraat niet nog verder afglijdt. Arjen Kapteijns (GroenLinks): "We zijn blij dat de bewoners hierover aan de bel hebben getrokken en ons hebben uitgenodigd. De gemeente moet nu, samen met bewoners en betrokkenen, zich inspannen om deze problemen aan te pakken en op te lossen. Zodat de Weimarstraat en omringende straten een prettige leefomgeving wordt en blijft."

Voor verdere informatie inzake dit onderwerp zie De posthoorn.nl

Politiek eist maatregelen tegen problemen in Haagse Weimarstraat.

 Informatiebron: Westnieuws.nl woensdag 23 januari 2019, 12:02

 

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad eist maatregelen tegen de problemen in de Weimarstraat. Partijen zijn geschrokken van onder meer vechtpartijen, zwerfafval, luide muziek, straatraces, drugsgebruik, rondscheurende auto's én een steekpartij met dodelijke afloop vorige week.

'Deze buurt staat op een kantelpunt. Met meer toezicht en handhaving gaan we het tij niet keren. Met de bewoners vragen wij daarom om ander beleid', aldus ChristenUnie/SGP, VVD, GroenLinks en PvdA. Ook D66 pleit voor een 'structurele aanpak'. En Hart voor Den Haag/Groep de Mos en het CDA vinden dat er snel 'veiligheidsmaatregelen' moeten worden genomen.

PvdA-raadslid Janneke Holman (PvdA) woont zelf bij de Weimarstraat en kent de problemen. Volgens haar 'rommelt' het er al langere tijd en kwam er ook meer handhaving. 'Nu zien we dat dat ervoor heeft gezorgd dat overlast zich heeft verplaatst naar omliggende straten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het tijd om stevig in te grijpen om de buurt leefbaar te houden', stelt zij.

Veel dezelfde winkels

Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP denkt dat meer afwisseling in de aanwezige winkels een oplossing kan zijn. 'Je ziet hier veel overlast doordat veel dezelfde winkeltjes tot 's avonds laat open zijn. Dat zorgt voor rondscheurende auto’s en motoren in de avonduren en nachtelijk kabaal op straat. Als je strikter bent op wie een vergunning krijgt en wie niet, kun je dit soort problemen voorkomen.' Daarom pleit hij voor het aanstellen van een winkelstraatmanager. Maar die moet dan wel 'echt iets te vertellen' krijgen.

Volgens Ayse Yilmaz van de VVD draagt ook de grote hoeveelheid coffeeshops in het gebied niet bij aan de rust. 'Het is duidelijk dat er een integrale oplossing moet komen. Het kan niet zo zijn dat zo'n mooie buurt hierdoor ten onder gaat.'

Bewoners betrekken

De bewoners hebben recent bij de gemeente om aandacht voor de problemen gevraagd. Die moeten ook worden betrokken bij de oplossing, vindt fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks. 'Zodat de Weimarstraat en omringende straten een fijne en prettige leefomgeving worden en blijven voor iedereen.'

Voor verdere informatie zie op westnieuws.nl

 

 

SPOOK FACTUREN

Nieuws AD Den Haag

Gemeente Den Haag waarschuwt voor spookfacturen

De gemeente Den Haag heeft drie meldingen ontvangen van mensen die een spookfactuur van de sector Belastingzaken hebben ontvangen. De gemeente gaat aangifte doen van oplichting.

Plastic en drinkpakken achteraf uit afval gevist

Nieuwe methode: Plastic en drinkpakken achteraf uit afval gevist

Plastic verpakkingen en drinkpakken worden voortaan achteraf uit het restafval van Hagenaars gevist. Deze nieuwe methode van afval scheiden is een aanvulling op het apart inzamelen van plastic, benadrukt de gemeente. ,,Het milieu wordt zo nog meer gespaard."

Malou Seijdel 10-12-18, 08:35 Laatste update: 08:39 Informatiebron: AD Den Haag

Afvalverwerkingsbedrijf AVR haalt voortaan met een speciale scheidingsinstallatie plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval van Haagse inwoners. De producten worden daarna gesorteerd en vervolgens verkocht aan bedrijven die het als grondstof inzetten voor nieuwe artikelen.

Met de invoering van deze nieuwe scheidingsmethode hoeft volgens de gemeente Den Haag minder afval de verbrandingsoven in en wordt meer gerecycled. ,,Van het opgehaalde materiaal worden bijvoorbeeld nieuwe drinkflesjes, speelgoed en automaterialen gemaakt", zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Dat spaart het milieu." Eind november is op kleine schaal begonnen met de nieuwe manier van afval scheiden. Op dit moment gaat al bijna negentig procent van het Haagse afval naar de scheidingsinstallatie.

Apart

De gemeente stopt niét met het apart inzamelen van plastic, benadrukt wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, duurzaamheid). ,,Plastic en drinkpakken achteraf uit restafval vissen is een aanvulling om nog meer te kunnen scheiden", legt de wethouder uit. ,,De materialen thuis apart houden en in de juiste bak gooien is nog steeds de beste manier om ze te recyclen. Dit plastic is vaak schoner dan het plastic dat pas later uit afval wordt gevist." In Utrecht en Leiden wordt al gebruikgemaakt van de methode waarbij achteraf plastic gescheiden wordt. Ook Amsterdam gaat binnenkort op deze manier te werk, aldus de gemeentewoordvoerder.

Stimuleren

De gemeente stimuleert bewoners naar eigen zeggen al jaren om afval te scheiden, door op verschillende plekken in de stad containers voor plastic, blik en drinkpakken te plaatsen. In totaal staan er 205 inzamelcontainers verspreid door de hele stad. Het aantal containers voor plastic en drinkpakken wordt de komende jaren uitgebreid.

Haagse woningen steeds meer opgekocht door particuliere beleggers!

Haagse woningen steeds vaker opgekocht door particuliere beleggers

Informatiebron:WestNieuws

DEN HAAG - Grote steden zoals Den Haag lopen tegen een groeiend probleem op: buy to let. Dat betekent dat particuliere beleggers woningen opkopen, om ze vervolgens in kleinere kamers te verdelen en die te verhuren, vaak tegen hoge prijzen. Het zet de leefbaarheid in sommige wijken onder druk. De wijk Regentes-Valkenbos in Den Haag heeft er bijvoorbeeld veel last van. Woensdag debatteert een commissie van de Haagse gemeenteraad over het probleem.

In en rond de Weimarstraat is er geen ontkomen aan. Aan de gevel van verschillende deuren hangen meerdere huisnummers. Of er zijn meerdere deurbellen. Het gaat om grote woningen die door particuliere investeerders zijn opgekocht en zijn gesplitst in kleinere kamers. Soms gaat het om ouders die dat doen voor hun studerende kinderen maar het gaat ook vaak om beleggers die geld ruiken. Het fenomeen zet de leefbaarheid van wijken onder druk.

Gerard Lommers van wijkvereniging MaFuGaNoVA in Regentesse-Valkenbos merkt dit dagelijks. 'Bewoners van deze kamers, hebben vaak weinig binding met de wijk', zegt hij. 'Dat betekent dat de sociale cohesie in de wijk vervliegt. Hier in de Weimarstraat kan van alles gebeuren zonder dat iemand dat in de gaten heeft. Bovendien zijn er veel meer auto's in de wijk waardoor het soms heel lastig is om een parkeerplek te vinden. Ook staan er op sommige plekken heel veel fietsen op straat.'
Een op de vijf

Het aantal gevallen van 'buy to let' is de laatste twee jaar met vijf procent toegenomen door de aantrekkende economie en de krappe woningmarkt. Uit cijfers van de gemeente Den Haag blijkt dat in 2017 een op de vijf woningen (twintig procent) verkocht wordt aan een particuliere belegger.

Volgens wethouder Boudewijn Revis (VVD) is het fenomeen niet alleen maar slecht nieuws. Buy to let helpt het aanbod op de huurmarkt te vergroten. Maar Revis ziet ook de nadelen. 'Mede door de huidige schaarste in de particuliere huursector kan het mogelijk zorgen voor verdringing en het opdrijven van de huurprijzen', schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.
Leefbaarheid

Het college neemt maatregelen om de problemen in de hand te houden. Zo wordt woningsplitsing alleen toegelaten als de leefbaarheid niet onder druk komt te staan, adviseert de gemeente Verenigingen van Eigenaars (VvE's) bij het opstellen van een splitsingsacte en moeten kopers van gemeentelijke kavels of kluswoningen zelf minimaal drie jaar in de woning wonen.

Het gaat Martijn Balster van de PvdA in de Haagse gemeenteraad niet ver genoeg. 'Er is veel te veel vertrouwen in de vrije markt', vindt hij. 'Dat vertrouwen hebben wij al lang niet meer.' Balster wil dat het stadsbestuuur harder op gaat treden. 'Ik wil een verhuurvergunning met duidelijke spelregels. De huurder moet een fatsoenlijke huur vragen, geen tijdelijke huurcontracten aanbieden en zorgen voor goed onderhoud.' Daarnaast zouden beleggers en investeerders zonder regiobinding met Den Haag moeten worden geweerd van de woningmarkt, vindt de PvdA.


Vaker controle op misstanden - VVD Persbericht

Haagse VVD in de pers: Vaker controle op misstanden
Regentesse en Valkenboskwartier

Telegraaf, 19 oktober 2018
door Germa Graveland

In Haagse wijken met veel misstanden, zoals het Regentesse- en Valkenboskwartier, moeten vaker grote handhavingsacties komen waarbij organisaties als politie, HTM en gemeentehandhavers samen optrekken.

Dat wil de VVD. De partij is geschrokken van de misstanden die werden aangetroffen bij een grote actie vorige week in het Regentesse- en Valkenboskwartier. Bij controle van zestien panden trof de Haagse Pandbrigade misstanden aan als illegale kamerverhuur of vergunningen die niet in orde waren. In veel gevallen werd ook te veel huur gevraagd én in één woning was geknoeid met de elektriciteitsmeter. Voor 49 personen worden door de gemeente nog de adresinschrijvingen gecontroleerd, omdat dat mogelijk niet in orde is.

Ik vind het heel goed dat deze teams zo te werk gaan. Dat is ook nodig, aldus VVD-raadslid Jan Pronk. Het zijn hele mooie wijken, maar er is veel aan de hand met bijvoorbeeld illegale kamerverhuur. De liberalen willen dat dit soort controles zowel in frequentie als in dekkingsgraad worden geïntensiveerd. De Haagse Pandbrigade heeft nu 16 panden bekeken, waarschijnlijk op basis van meldingen, aantal adresinschrijvingen. Moet dit niet uitgebreider?, aldus Pronk die schriftelijke vragen heeft gesteld met collega-raadslid Ayse Yilmaz.

Bij de actie vonden parkeercontroleurs ook 107 auto s waar geen parkeergeld voor was betaald. De afdeling Belastingzaken van de gemeente trof voor bijna 20.000 euro aan openstaande gemeentelijke belastingen en zette een wielklem bij negen auto s.

Harde handhavingscontrole acties in Regentesse- en Valkenboskwartier

Nieuwsbericht

In actie voor een veilige en leefbare wijk in Regentesse- en Valkenboskwartier

Gepubliceerd: 12 oktober 2018 Laatste wijziging: 12 oktober 2018

Informatiebron: Gemeente Den Haag

Politie, Brandweer, HTM, Stedin, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Douane en meerdere teams van de gemeente hielden op 11 oktober 2018 een grote handhavingsactie in Regentesse- en Valkenboskwartier.

De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Woningcontroles

De Haagse Pandbrigade controleerde 16 panden. Bij de meeste woningen zijn er misstanden aangetroffen, zoals illegale kamerverhuur. Van enkele kamerverhuurbedrijven was de vergunning niet in orde was. Het was opvallend dat bij veel woningen een te hoge huur werd gevraagd. Dit is bij 14 personen geconstateerd. Het gemeentelijk huurteam gaat deze huurders helpen en adviseren. Hiernaast controleert de gemeente van 49 personen waar zij wonen, vanwege mogelijke onjuiste adresinschrijvingen. Stedin heeft bij een woning de elektriciteit afgesloten vanwege fraude met de meter.

Kijk voor meer informatie op Haagse Pandbrigade en op Huurdadvies van het Huurteam.

Voertuigcontrole

De politie, Belastingzaken controleerden tijdens een verkeerscontrole meer dan 100 voertuigen. 2 personen zijn aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol. Het gemeentelijke team Parkeren scande kentekens. 107 auto’s krijgen een boete van € 70 voor het niet betalen van parkeergeld. 

Belastingzaken controleerde, op basis van kentekens, de betaling van gemeentelijke belastingen. Zij vonden voor € 19.430 aan openstaande rekeningen en 9 auto’s kregen een wielklem.

Veilige en leefbare openbare ruimte

De brandweer controleerde of ze goed door de straten konden rijden. Bewoners moeten bij het parkeren voldoende ruimte overlaten voor de hulpdiensten. Tijdens de controle bleek dat de doorrijbaarheid en bereikbaarheid in orde was.

De gemeentelijke handhavers spraken met tientallen bewoners over de regels voor bijvoorbeeld het uitlaten van honden en het aanbieden van afval. Een aantal fietsers kreeg een boete voor het op de stoep fietsen.

Horecacontroles

Het horecateam bezocht 11 zaken. Daarvan waren er 6 niet helemaal in orde. Zo werd er in 2 zaken gerookt. Hiernaast voldeden een aantal ondernemers niet aan de vergunningsvoorwaarden, zoals die voor het terras.

De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Woningcontroles

De Haagse Pandbrigade controleerde 16 panden. Bij de meeste woningen zijn er misstanden aangetroffen, zoals illegale kamerverhuur. Van enkele kamerverhuurbedrijven was de vergunning niet in orde was. Het was opvallend dat bij veel woningen een te hoge huur werd gevraagd. Dit is bij 14 personen geconstateerd. Het gemeentelijk huurteam gaat deze huurders helpen en adviseren. Hiernaast controleert de gemeente van 49 personen waar zij wonen, vanwege mogelijke onjuiste adresinschrijvingen. Stedin heeft bij een woning de elektriciteit afgesloten vanwege fraude met de meter.

Kijk voor meer informatie op Haagse Pandbrigade en op Huurdadvies van het Huurteam.

Voertuigcontrole

De politie, Belastingzaken controleerden tijdens een verkeerscontrole meer dan 100 voertuigen. 2 personen zijn aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol. Het gemeentelijke team Parkeren scande kentekens. 107 auto’s krijgen een boete van € 70 voor het niet betalen van parkeergeld. 

Belastingzaken controleerde, op basis van kentekens, de betaling van gemeentelijke belastingen. Zij vonden voor € 19.430 aan openstaande rekeningen en 9 auto’s kregen een wielklem. 

Controle openbaar vervoer

De HTM controleerde op diverse locaties en trajecten de vervoersbewijzen. 49 reizigers kregen een boete van € 55.


Veilige en leefbare openbare ruimte

De brandweer controleerde of ze goed door de straten konden rijden. Bewoners moeten bij het parkeren voldoende ruimte overlaten voor de hulpdiensten. Tijdens de controle bleek dat de doorrijbaarheid en bereikbaarheid in orde was.

De gemeentelijke handhavers spraken met tientallen bewoners over de regels voor bijvoorbeeld het uitlaten van honden en het aanbieden van afval. Een aantal fietsers kreeg een boete voor het op de stoep fietsen.

Horecacontroles

Het horecateam bezocht 11 zaken. Daarvan waren er 6 niet helemaal in orde. Zo werd er in 2 zaken gerookt. Hiernaast voldeden een aantal ondernemers niet aan de vergunningsvoorwaarden, zoals die voor het terras.


Werk mee en meld

Steeds meer bewoners zetten zich in voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen ook steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Zij zijn erg blij met deze betrokkenheid. Overlastgevers en criminelen gaan eerder weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen.

Help ook mee om de buurt beter te maken. Melden kan onder andere zo:

  • Via het Klantcontactcentrum van de gemeente.
  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000. Kijk ook op de website www.veiligthuishaaglanden.nl.

AD Den Haag.

Straat in opstand waar parkeerplekken worden ingeruild voor groen

Belachelijk noemt Anne Marie Heiligers het dat juist de bewoners van de Haagse Buijs Ballotstraat een brief in de bus kregen met daarop de mededeling dat hun straat is aangedragen voor de proef 'Vrijstraat'. Idee achter dit experiment is dat parkeerplekken worden ingeruild voor groen of 'iets gezelligs', met als doel minder auto's in de straat en meer ruimte om bijvoorbeeld te spelen.

Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE