Laatste nieuwtje

Slimme mobiliteit in Den Haag

Buurtcoöperatie auto delen.

In stadsdeel Segbroek zijn verschillende initiatieven die allemaal een beetje helpen om anders te kijken naar mobiliteit, naar vervoer. Op 15 december 2019 hebben 29 huishoudens samen 5 leaseauto’s in gebruik genomen o.a. in de buurtcoöperatie Bomenbuurt. Welk duurzaam vervoer kiest u?

Buurtcoöperatie met Wij zijn Deel

In de Bomenbuurt hebben 29 huishoudens een buurtcoöperatie opgericht. De coöperatie heeft 5 auto’s geleaset die de coöperatieleden samen gebruiken. Door de kosten te delen, is vrijwel iedereen stukken goedkoper uit dan wanneer u zelf een auto heeft of leaset. Bovendien zijn de auto’s altijd nieuw, goed onderhouden en de auto’s hebben een vaste parkeerplek in de buurt. En met minder auto’s komt er meer ruimte in de straat voor bijvoorbeeld groen of een speeltuin.
Zo’n coöperatie oprichten lijkt lastig maar de non-profitorganisatie ‘Wij zijn Deel’ kan u helpen. Een coöperatie kan kiezen voor kleine en grote leaseauto’s en ook een (elektrische) bakfiets kopen. Kijk voor de kosten op wijzijndeel.nl/kosten(externe link).

Deelfietsen en deelscooters

Naast auto’s delen zijn er meer mogelijkheden om naar mobiliteit te kijken, door bijvoorbeeld fietsen en scooters te delen. Dit gebeurt al veel in Segbroek.

  • Door deelfietsen te gebruiken, hebben veel mensen geen 2e fiets meer nodig. Vooral bij de stations kan dat ruimtewinst opleveren. Ongeveer 45% van de plekken in de stallingen bij de stations wordt nu nog bezet gehouden door ‘2e fietsen’. Er zijn verschillende bedrijven in Den Haag die deelfietsen aanbieden: Mobike(externe link), HTM(externe link), GoAbout(externe link).

  • Op verschillende locaties staan elektrische buurtbakfietsen van Cargoroo(externe link). De elektrische deelbakfiets kan de auto vervangen bij korte transportritjes, zoals bij boodschappen doen, een uitstapje met kinderen of een ritje naar de bouwmarkt. Mogelijk is door het gebruik van de bakfiets een (2e) auto helemaal niet (meer) nodig.

  • In delen van de stad staan elektrische deelscooters van Felyx(externe link) . De scooter kan korte ritjes met de auto vervangen.

Andere manieren autodelen

De gemeente stimuleert mensen na te denken over mobiliteit want samen moeten we de stad bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden. Nu en in de toekomst. Slimme mobiliteit zoals deelauto’s hoort hierbij.  Behalve een buurtcoöperatie oprichten, zijn er ook andere mogelijkheden. Kijk hiervoor op de pagina’s:

Terug te vinden op: https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/stadsdelen

 

NB: voor de ongeruste bewoners. Het is GEEN verplichting maar een optie om meer ruimte te kunnen maken voor het groen en speelplekken voor de kinderen.

Schoonste Straatverkiezing

Doe mee aan de Schoonste Straatverkiezing en maak kans op een straatfeest

Gepubliceerd: 10 december 2019Laatste wijziging: 18 december 2019

Van 10 tot en met 28 december 2019 kunnen inwoners van Den Haag hun straat opgeven voor de Schoonste Straatverkiezing. Ga samen met buren, familie en vrienden aan de slag. Meld uw straat aan en maak kans op een straatfeest ter waarde van € 2.500.

Per stadsdeel wordt er een winnaar gekozen. Van 2 tot en met 7 januari 2020 kan er op de schoonste straat gestemd worden.

Hoe werkt het

  • Spreek met uw buren af om mee te doen.
  • Meld uw straat aan.
  • Veeg de straat samen schoon op 1 januari 2020 voor 13.00 uur.
  • Die dag fotografeert een fotograaf uw straat.
  • Roep mensen op om op uw straat te stemmen via www.denhaag.nl/jaarwisseling, dit kan van 2 tot en met 7 januari 2020.
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE