Buurt initiatieven in de wijk

Uitvindershof

Regentessekwartier

Uitvindershof/www.uitvindershof.nl

De buurttuin Uitvindershof is een tuin voor en door buurtbewoners.

Het is een initiatief van buurtbewoners gesteund door Gemeente Den Haag om een gezamenlijke tuin te creëren voor en door buurtbewoners. Buurtbewoners worden betrokken bij activiteiten, onderhoud en beheer van de tuin.

In het ontwerp is gekozen voor veel eetbare planten en fruitbomen (dus geen sierbomen), alsook bessenstruiken, aardbeien, klimfruit en druiven. Dit om mensen te laten ervaren hoe ons fruit/eten groeit. Ook kan er met dit fruit samen jam en sap worden gemaakt en taarten worden gebakken. Ook de vogels en insecten zullen zeker mee profiteren van deze lekkernijen.

Ontwerp: Astrid Posthuma, Chris Willem Slager.

Van Swindenstraat 6 2562 RL Den Haag

info@uitvindershof.nl

Plantenbieb Newtonplein

Newtonplein

Op het Newtonplein is op 7 oktober alweer de tweede plantenbieb geopend, een samenwerking tussen Duurzaam Den Haag en VoorWelzijn in Segbroek. “Een kastje met groen geluk maakt iedEen cactus, vetplantje, varen of madagascar-plantje… In de plantenbieb in het Regentessekwartier - en nu ook op het Newtonplein - staan de meest uiteenlopende plantjes en stekjes. “Soms is de bieb ook even leeg, en als ik de volgende dag terugkom om er nieuwe stekjes in te zetten, staat ie alweer vol. Zo leuk om te zien!”, zegt Rachel van Duijn. Zij is jongerenwerker bij Voor Welzijn en de initiatiefnemer vande eerste plantenbieb in Den Haag. Duurzaam Den Haag sponsoort de kastjes.ereen toch blij?!”, zegt Rachel, initiatiefnemer en jongerenwerker bij Voorwelzijn. 

Bewust van meer groen

Dineke is bewust met groen bezig. Ze zoekt altijd naar manieren hoe je je straat groener krijgt en hoe je mensen bewust kunt laten worden van meer groen. “Ik zie in de plantenbieb goede mogelijkheden. Het is een mooi middel om met elkaar in gesprek te gaan.” 

Rachel hoopt dat de plantenbieb verschillende culturen aan het Newtonplein dichter bij elkaar brengt. “Met groen is er, in tegenstelling tot voedsel, geen enkele barrière. Planten zijn heel vrijblijvend en laagdrempelig. Een kastje met groen geluk maakt toch iedereen blij?! Het zijn een soort minicadeautjes”, zegt Rachel. Ze hoopt dat de plantenbieb zich als een olievlek over de stad uitbreidt.

In een groene bieb ruil je stekjes, zaden, plantjes en bloemen. Het idee is dat bewoners een stekje maken van een eigen plant en het in de plantenbieb zetten. Zij kunnen vervolgens een ander stekje uit de plantenbieb meenemen. “Maar je mag ook heus wel eens een stekje meenemen als je er niets voor in de plaats terugzet”, zegt Rachel.

Volgens haar is het niet alleen leuk om met plantjes bezig te zijn, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit in de omgeving. Je krijgt planten die je anders niet zou hebben. En het doet de buurt goed. “Omdat buurtbewoners de plantjes in het kastje onderhouden, is de bieb een mooie plek waar bewoners samenkomen. Ze maken een praatje en leren elkaar daardoor kennen”, zegt Rachel.

Wil jij meer informatie over een plantenbieb in jouw buurt? Je kunt een e-mail sturen naar anouk@duurzaamdenhaag.nl Zij bespreekt de mogelijkheden met je.

 

 

 

Meer groen! Zelf doen!

www.meergroenzelfdoen.nl

Deze site is voor iedereen die in de eigen (stedelijke) woonomgeving meer groen wil. In eigen tuin, op de stoep of gevel, op het balkon, in de straat. Wellicht ook op verwaarloosde plekken wat verder van huis. Met de informatie hier willen we u inspireren om alleen, of samen met buurtbewoners, aan de slag te gaan met bloemen, planten en struiken om uw leefomgeving groener en gezelliger te maken. Meer Waarom?

Begin 2012 startte in de Haagse Regentesse/ Valkenboskwartier een initiatief rond het maken en verspreiden van zaadbommen. Meer dan 1.200 zaadbommen werden uiteindelijk verspreid binnen en buiten de wijk. De reacties waren zo enthousiast dat meer initiatieven op gang kwamen, boomspiegels, geveltuintjes, bloembakken en verwaarloosde plekken werden omgetoverd tot groene, bloemrijke verfraaiingen van de stad. Lees verder.

 

De eerste initiatienemers van meer groen zelf doen waren bewoners uit de Marconistraat. In samenwerking met Fultonstraat en Mafuganova.

Wilt u uw eigen wijk, buurt en/of straat klik op bovenstaande link en laat U insprireren. Minder steen en meer groen in de wijk.

De Vlindertuin

De Vlindertuin is een leef- en beleeftuin verstopt in het Valkenboskwartier in Den Haag. De tuin is voor alle omwonenden om in te spelen, ontspannen, tuinieren, genieten van vlinders, bloemen en groen. De tuin wordt beheerd door vrijwilligers met ondersteuning van VÓÓR Welzijn.

De tuin is te vinden aan de Noorderbeekstraat 200A, achter het groene hek (met de gele bloem).
Heb je vragen of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar:
vlindertuinvrijwilligers@hotmail.com of kijk eens op onze Facebookpagina: www.facebook.com/DevlindertuinVoor
Wil je iets delen met betrekking tot deze website, stuur dan een berichtje aan de Webmaster.

Buurttuin

De Valkenbosgaarde.

Buurttuin de Valkenbosgaarde werd op 24 juni 2017 feestelijk geopend door wethouder Joris Wijsmuller. Nu zijn er op een mooie dag altijd buurtbewoners te vinden. Wat is het geheim van het succes van dit project? Waar is de bewonersgroep tegenaan gelopen en hoe is het project gefinancierd?
Op een zonnige maandagmiddag ontmoet ik Ingrid bij de Valkenbosgaarde. Zij is initiatiefneemster en vertelt hier graag meer over.

Start van het project
Haar idee was om op de taluds een buurtmoestuin aan te leggen en ze wilde graag andere bewoners inspireren om mee te doen. Ze had al een mailtje naar het Stadsdeelkantoor gestuurd en was meteen uitgenodigd voor een gesprek. Naar aanleiding van het gesprek is Ingrid in juni 2016 begonnen in de buurt te flyeren, met een oproep om mee te doen.

Het plan
Elf bewoners reageerden enthousiast en vervolgens is deze groep gaan brainstormen. Er zijn toen heel veel ideeën geweest, maar nog zonder duidelijk plan is dit groepje mensen samen naar het stadsdeelkantoor op gesprek geweest. Dat gesprek verliep positief en zo konden de bewoners aan de slag. Omdat niemand groene vingers had is er tuinadvies gevraagd bij Pluk! En heeft de club buurtbewoner samen met Erik Wisse het tuinontwerp gemaakt.

Uitvoering
In de winterperiode is het grove werk gedaan, zoals het hek geplaatst en de ovalen aangelegd, waar later is gezaaid. Het zijn 4 ovalen, met elk een eigen thema: “kindersnoeptuin”, “wilde bloemen”, “eenjarige planten” en “meerderjarige planten”. Nu in juli alles in bloei staat is het hier prachtig.
De Valkenbosgaarde heeft ervoor gekozen om geen subsidie aan te vragen. Het grote deel van benodigdheden is gesponsord door buurtbewoners. Het zaad van HaagsZaad, de tuinbank van Haags Hout, Infobord van makelaar La Clé, hapjes voor de opening van cafetaria De Blauwe Fiets, grasmaaier en gereedschap van bewoners. Ook de afdeling Groenbeheer van stadsdeelkantoor Segbroek heeft enorm bijgedragen. De keuze om dit project op te zetten zonder subsidie heeft ervoor gezorgd dat iedereen volop betrokken is. En ook de bewonersgroep zelf heeft geïnvesteerd. In een moestuincursus bij het IVN bijvoorbeeld. Voor onderhoudswerkzaamheden komt de hele groep bij elkaar.

Organisatie
De Valkenbosgaarde wordt bestuurd door de stuurgroep. Dit zijn 9 bewoners die onderling een taakverdeling hebben. Er is bewust niet gekozen voor het opzetten van een stichting. Dit zou makkelijk zijn om fondsen aan te trekken. Maar door het geld van fondsen was misschien het participatiegevoel verloren gegaan, en dat wilden de bewoners niet.
Aan het einde van het jaar is een evaluatie gepland, en misschien dat dan ook overwogen wordt om uit te breiden.

Resultaat
Inmiddels is er een facebookgroep met 127 leden waar een groot deel van de communicatie plaatsvindt. Ingrid vertelt dat de buurtbewoners elkaar door dit project beter hebben leren kennen en elkaar vaker opzoeken. Ook voor kleine klusjes – oppas regelen of een auto lenen – weten ze elkaar te vinden. Twee gezinnen waren van plan om te verhuizen maar hebben daar toch niet voor gekozen, dankzij de nieuwe sociale cohesie.

Tips
Heeft Ingrid nog tips voor het opzetten van een buurttuin?
Het feit dat dit project geslaagd is heeft verschillende redenen. Ingrid denkt dat het belangrijk is om klein te beginnen, het behapbaar te houden. Daarmee is niet alleen de grootte van de tuin bedoeld, maar ook de financiële kant. Omdat alles is geschonken is meteen betrokkenheid gecreëerd en samenwerking. Dat is waardoor de Valkenbosgaarde tot leven is gekomen in de buurt.
Ik denk ook dat belangrijk is geweest dat Ingrid wel initiatiefneemster is, maar zeker niet alle touwtjes in eigen handen hoeft te hebben.

De Valkenbosgaarde bevindt zich op de Valkenboskade ongeveer op de hoogte van nummer 25. https://www.facebook.com/groups/valkenbosgaarde

Stadstuin Emma's hof

Emma's Hof, een stadstuin opgezet en onderhouden door de buurt

In de driehoek Weimarstraat / Beeklaan / Galileïstraat, stond in de vorige eeuw een patronaatsgebouw. De Stichting Stadstuin Emma’s Hof kocht met de hulp van veel subsidiegevers het terrein en het gebouw. In februari 2010 werd het gebouw gesloopt. Daarna is een prachtige, openbaar toegankelijke stadstuin aanlegd. Het patronaatsgebouw had in het begin van de vorige eeuw een wijkfunctie. We hebben het terrein teruggegeven aan de buurt. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in onze multiculturele wijk. De duurzaam ingerichte tuin biedt een rustplek voor volwassenen en een natuurlijke speelplek voor jonge kinderen. Door het jaar heen worden er enkele kleinschalige optredens verzorgd. De buurtbewoners zelf onderhouden Emma’s Hof.

Voor verdere informatie: www.emmashof.nl

Bezoekadres:
Stadstuin Emma's Hof
Galileïstraat 36
2561 TG Den Haag.

 

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:34

Heel fijn dat zo een site bestaat

24.10 | 19:33

Deze pagina is erg duidelijk om wat hier gaat in onze wijk.Ik hoop dat veel mensen mensen zich inzetten.