Achtergelaten fietsen

Gemeente Leiden ruimt wrakfietsen meteen op!

Eigenaar foto: MF Origineel

Leiden stopt met waarschuwen en ruimt wrakfietsen meteen op!

Informatiebron. West nieuws 28 juli, 18:44.

LEIDEN - Gammele wrakfietsen in Leiden worden vanaf maandag 1 augustus meteen verwijderd en vernietigd. De gemeente stopt dan met de waarschuwingslabels en de wachttijd van een week. Doel van dit nieuwe beleid is 'om de stad netjes en begaanbaar te houden.'

Een fiets is volgens de gemeente een wrak wanneer er niet meer op gefietst kan worden. Als de fiets er verwaarloosd uitziet en minimaal twee technische gebreken heeft, gaat Leiden de rijwielen weghalen. Ze worden dan direct vernietigd.
Tot nu toe kregen zulke fietsen eerst een label, waarna de eigenaar een week de tijd kreeg om het wrak op te knappen of weg te halen. Dat gebeurde slechts bij een paar fietsen. De meeste wrakken stonden er een week later nog, op precies dezelfde plek. De nieuwe aanpak van de gemeente moet zorgen dat er minder fietsen rondslingeren in de stad.
 
 

Achtergelaten fietsen opruimen

Foto: MF origineel

Achtergelaten fietsen in uw buurt opruimen

De gemeente Den Haag ruimt in de hele stad achtergelaten fietsen op. Zo zorgt zij voor meer stallingsruimte en blijft uw buurt opgeruimd en netjes.

Staat in uw buurt een achtergelaten fiets? Geef het door aan de gemeente. De gemeente ruimt de fiets dan op.

Melden

Geef een achtergelaten fiets door via de app Buiten Beter(externe link). Of doe een melding via de pagina Achtergelaten fiets melden.

Achtergelaten fietsen opruimen per buurt

Toezichthouders en medewerkers van het fietsdepot Haaglanden gaan per buurt op zoek naar achtergelaten fietsen. Toezichthouders zijn herkenbaar aan hun uniform met daarop ‘Toezicht’. Medewerkers van het fietsdepot Haaglanden dragen bedrijfskleding. Als u ziet dat iemand uw fiets wil verwijderen, vraag dan altijd om legitimatie.

Wat doen de toezichthouders?

Iedere fiets krijgt een krijtstreep op 1 van de banden. De krijtstreep verdwijnt als iemand de fiets gebruikt. Staat de fiets na 28 dagen met krijtstreep op de band nog op dezelfde plek, dan maakt de toezichthouder een foto en plakt een label op de fiets.

Staat de fiets er na 2 dagen nog, dan brengt de gemeente de fiets naar het fietsdepot. Daar kunt u uw fiets ophalen binnen een bepaalde periode (afhankelijk van de labelkleur die de fiets krijgt). Dat kost € 25. U moet kunnen bewijzen dat de fiets van u is. Vergeet dus niet een passende fietssleutel mee te nemen.

Soms beschadigt het slot of een ander onderdeel van de fiets tijdens het verwijderen van een fiets. De gemeente vergoedt dit niet.

Wanneer is uw buurt aan de beurt?

In de ene buurt staan meer achtergelaten fietsen dan in de andere. Daarom zijn sommige buurten 1 keer per jaar aan de beurt en andere buurten 2 keer per jaar. 

Fietswrak

De gemeente verwijdert een fiets:

  • omdat 1 of meer onderdelen ontbreken, verroest, kapot of krom zijn.
  • als hij in slechte staat is. Denk aan een laag vuil, stof of onkruid op het frame.

De toezichthouders beoordelen of een fiets een fietswrak is. Ze hebben geleerd om goed op details van verwaarlozing te letten. Een fietswrak wordt gelabeld en na 3 dagen verwijderd. Is het geen fietswrak? Dan verwijderen de toezichthouders de fiets na 28 dagen.

Maak een ander blij

Heeft u een fiets die u niet meer gebruikt? Maak een ander er dan blij mee. Kijk op:

 

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:34

Heel fijn dat zo een site bestaat

24.10 | 19:33

Deze pagina is erg duidelijk om wat hier gaat in onze wijk.Ik hoop dat veel mensen mensen zich inzetten.